Tidligere forskning har vist en skadeforekomst på mellom 26 – 92% hos langdistanseløpere. De mest vanlige skadene er kneskader, skader i leggmuskulaturen og i hoften. Flere studier har vist at regelmessig styrketrening kan minske risikoen for skader.

Blant annet har forskere observert en jevnere og mer symmetrisk bevegelse av kneleddet under løping, etter styrketrening av hoftens abduktorer (musklene som fører hoften utover). Hvorvidt hoftestyrke har noe å si for skadeforekomst er derimot usikkert.

Denne studien ønsket å se på sammenhengen mellom hofteabduktorstyrke og skadeforekomst hos langdistanseløpere. For å undersøke dette samlet forskerne all tilgjengelig litteratur på feltet og laget en oppsummering, også kalt en systematisk kunnskapsoversikt.

Studien inkluderte totalt 11 enkeltstudier. Samtlige studier gjennomgikk en kvalitetsvurdering, for å granske risikoen for skjevheter (bias). Studiene undersøkte til sammen fem ulike typer skader: iliotibialbånd syndrom(langdistansekne), patellofemoralt smertesyndrom, benhinnebetennelse, stressfraktur i skinnbenet og akillestendinopati.

Denne undersøkelsen viser at det ser ut til å være en sammenheng mellom redusert styrke i hofteabduktorene og iliotibialbånd syndrom hos langdistanseløpere. Derimot ser det ikke ut til at det samme gjelder for noen av de andre inkluderte skadene. Da flere av studiene hadde høy risiko for skjevheter er det ifølge forskerne vanskelig å si med sikkerhet hvilken rolle hoftestyrke spiller for skadeforekomsten ved langdistanseløping.

I PRAKSIS

Med bakgrunn i denne studien mener vi det vil være gunstig å inkludere øvelser for styrking av hofteabduktorene som en del av et allsidig styrketreningsprogram, dersom du er langdistanseløper. Spesifikke øvelser for hofteabduktorer kan være nyttig sammen med andre øvelser og tiltak, i en rehabiliteringsfase i forbindelse med iliotibialbånd syndrom. Under finner du tre enkle øvelser for hofteabduktorstyrke.

NØKKELPUNKTER

  • Kneskader er den mest vanlige skadeformen hos langdistanseløpere
  • Det ser ut til å være en sammenheng mellom redusert styrke i hofteabduktorene og iliotibialbånd syndrom
  • Øvelser for styrking av hofteabduktorene bør inngå i et allsidig styrketreningsprogram

Av Joachim Tansemb Andersen
Kiropraktor

Litteratur:
Mucha MD, Caldwell W, Schlueter EL, Walters C, Hassen A. Hip abductor strength and lower extremity running related injury in distance runners: A systematic review. J Sci Med Sport. 2016 Sep 20. pii: S1440-2440(16)30202-X. doi: 10.1016/j.jsams.2016.09.002. [Epub ahead of print]

2018-02-21T12:47:00+00:00